Farsangi felvonulás Topolyán Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Aktuális rendezvények
Írta: Kovács László   
2014. március 06. csütörtök, 08:59

Topolyán farsang szombatján a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat farsangi felvonulást szervezett. A menet a Csáki Lajos elemi iskolától indult, melyben felvonult Topolya apraja és nagyja, menet elején vonultak a kisiskolások, ötletesebbnél ötletesebb jelmezben, őket követték a felnőttek, a lakodalmas menet, természetesen ők is teljes jelmezben, menyasszony, vőlegény, koszorús pár, násznép. Felvonultak a hagyományőrzők mellett a helyi kézimunka csoportok tagjai, a helyi nyugdíjas egyesület is képviseltette magát. A felvonulók között volt mindenféle jelmez, kéményseprő, vadász, cigány asszonyok sokasága, úri hölgy, pásztor, teljes elsősegély szolgálat orvossal, nővérrel, pap, kántor, stb. A menetet a cigányzenekar zárta. A farsangi menet a belváros érintésével a Fő utcán a topolyai tájházba érkezett ahol tovább zajlott a program, mégpedig a télűzéssel. A szalmabábú égetés közben a gyerekek énekeltek és táncoltak. Elhúzták a nagybőgő nótáját a sokaság mulatott. Ezután következett a záró rész a nagybőgő temetése, húsvétig eltemették a kimúlt nagybőgőt az asszonyok pedig elsiratták. A hagyományoknak megfelelően volt a szép számú közönségnek illetve résztvevőknek, kikkel megtelt a tájház udvara farsangi fánk, tea és forralt bor. A farsangnak vége, száraz szerdával elkezdődik a hathetes nagyböjti időszak a húsvéti előkészület. Reméljük az idei húsvét valódi újjászületést hoz a magyar nemzet számára.

 
Bajsa - Preló - Fonó Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Aktuális rendezvények
Írta: Kovács László   
2014. február 26. szerda, 21:28

A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató társulat az idén is részt vett a bajsai Prelón, öt tagú csapattal. A Prélón ezúttal 18 csapat vett részt a környező helységekből és Bajsa testvértelepüléseiről. Három versenyszámban: kukoricamorzsolásban, bojtkészítésben és csigatészta-készítésben mérték össze ügyességüket. A Nagyapáti csapata  a csigatészta –készitésben első lett. Az idén a polgármesterek versenye is igen izgalmasra sikerült, a politikusoknak egy kerékpárabronccsal kellett feldönteniük a tekebábukat. A rendezvény táralgással ismerkedéssel zárult.

 
Nagyapáti 2o14-es programja Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Aktuális rendezvények
Írta: Kovács László   
2014. január 21. kedd, 09:49

2o14.január 18. szombat –Tájház udvara

Hagyományos disznóölés

 

2o14.március  1. szombat-Újotthon

Hagyományos farsangolás –bőgőtemetéssel

 

2o14.március 22. szombat-  ?

Húsvéti előkészűletek–Műhelymunka-Tojásfestéshagyományossan és mai technikával

 

2o14.április 29.-május 6-ig-Művelődésiház kiállítóterme

Anyáknapi kézimunka kiállítás-hímzések és szőttesek

 

2o14. május 3.szombat-Újotthon

Az anyák köszöntése-anyáknapi rendezvény

 

2o14.június 14. szombat-Tájház

Műhelymunka

 

2o14.június 28.szombat-Vásártér bekerített rész

VII.Nemzetközi Íjász és Kézműves Találkozó

 

2o14.szeptember 27.szombat-Újotthon

Szent Mihály a népi hiedelemvilág-Rendezvény

 

2o14.oktober 11. szombat- Tájház udvara

Hagyományos kukoricafosztás

 

2014.november8.szombat-Újotthon

Márton nap a magyarhiedelemvilágban-Rendezvény

 

2o14.november 8.szombat- Újotthon

Karácsonyi előkészületek-Műhelymunka

 

2o14. december 13.-szombat-Újotthon

Lucanapi vigadalom

 
Farsangi disznóölés Topolyán a Tájházban Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Aktuális rendezvények
Írta: Kovács László   
2014. január 21. kedd, 09:38

A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat ötödször szervezte meg a hagyományos disznóölést, a hétvégén,Topolyán a Tájház udvarában. A tájház ad a rendezvény szellemiségének is megfelelő környezetet,ezért is kerül itt megszervezésre a már tradicionálisnak is mondható disznótor ahogy Topolyán mondják. A rendezvény célja hogy megőrizzük a hagyományainkat. Régen elképzelhetetlen volt a farsangi disznóvágás nélkül a család élelmezése, ma ez már nem így van a hűtőszekrényes,mélyhűtős világban. Azért ekkor mert ekkor értek rá a falusiak, tanyasiak, meg a húst ilyenkor tudták tartósítani, de más rituális szerepe is volt a farsangnak a magyarok életében a vidékünkön de más tájakon is.

A hét végén szép számú érdeklődő és résztvevő jelenlétében igyekezett a társulat bemutatni a régi időket idéző disznóölést. A rendezvény ahol megjelent minden korosztály pici gyerektől az aggastyánig, jó magyar szokás szerint a pálinka kóstolgatással kezdődött,mikor már a böllérek is kellő bátorságot kaptak akkor leölték a disznót majd kezdődött a szalmával való perzselés,ezzel párhuzamosan a szorgos kezű asszonyok már a konyhában készítették a fánkot ami szintén elmaradhatatlan ilyenkor. A jelenlévők közül a bátrabbak beálltak a fürge böllérek közé segíteni. A többiek társalogtak,az idősebbek nosztalgiáztak, a szülök ,nagyszülők pedig igyekeztek megmagyarázni a gyermekeknek, hogy valójában mi is történik mert sokuk ilyet még nem is látott. Majd mikor megmosták és utána szétszedték a disznót, az osztályozásra már az asztalon került sor a véréből, a májából, a szalonnájából finom kóstoló készült amit türelmesen de  nagy érdeklődés mellett várt a közönség  és vendégek, mert azok is voltak, nemcsak helyiek ,hanem Magyarországról, Zalából az idén 25 éves Humán Európa Szervezet képviselői Hegedűs Erzsébet vezetésével.

Közben az üstbe került a hurkának való, a húsból  kolbász készült, illetve finom pecsenye. Nem mellékes hogy a vékony és vastag bél is megtisztításra került mert a vékonyba a kolbász a vastagba a hurka került töltésre. A kóstoló elfogyott a böllérek elkészültek a munkával az érdeklődők nehéz szívvel de egy nagy élménnyel tértek haza, de főleg a gyerekek, hála, sok gyerek is eljött és valóban a jelenlétük és érdeklődésük biztató jel a jövőnket illetően. A rendezvény befejezéséig ami késő délutánig tartott közel százan jelentek meg.

Kovács László

 
Találkozó Topolyán Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Aktuális rendezvények
Írta: Kovács László   
2013. november 22. péntek, 11:54
November 9-én Topolyán találkozott a VAJDASÁGI KÉZIMUNKA KEDVELŐK SZÖVETSÉGE   11 tagcsoportja. A résztvevők Csókáról, Csantavérről, Zentagunarasról, Bácskosuthfalváról , Bácsfeketehegyről, Kúláról, Verbászról, Palicsról, Szenttamásról, Kishegyesről érkeztek, valamint a helybéli kézimunka csoportok. A kézműves nap már a közelgő ünnepek jegyében folyt.
A megszokott technikák mellett jelen volt a papírcsík technika és a só-liszt gyurma. Főleg karácsonyi díszek és ajándék tárgyak készültek. Mintegy 80-van résztvevő egymást tanítva kellemes hangulatban alkotott. Elmondható, hogy a legfiatalabb pár éves, a legidősebb 80-év felé közeledett.  A rendezvény házigazdája a Nagyapáti Kukac Péter Magyar hagyományőrző és Néprajzkutató társulat volt.
 
« ElsőElőző123456KövetkezőUtolsó »

Oldal 1 / 6