2015-ös évi program Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Aktuális rendezvények
Írta: Kovács László   
2015. január 29. csütörtök, 09:32

Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző

és Néprajzkutató Társulat - Topolya

 

2015-ös évi  program

2015. január 17. szombat –Tájház udvara

Hagyományos disznóölés

2015. február 14. szombat - Tájház udvara

Hagyományos farsangolás –bőgőtemetéssel

2015. március 21. szombat

Húsvéti előkészületek –Műhelymunka – Tojásfestés hagyományosan és mai technikával

2015. április 28. - május 4-ig – Művelődési ház kiállítóterme

Anyák napi kézimunka kiállítás

2015. május 2. szombat

Az anyák köszöntése – anyák napi rendezvény

2015. június 13. szombat

Nyári Műhelymunka gyerekek bevonásával

2015. július 4. szombat - Vásártér bekerített része

VIII. Nemzetközi Íjász és Kézműves Találkozó

2015. szeptember 26. szombat

Szent Mihály a népi hiedelemvilág - rendezvény

2015. október 10. szombat - Tájház udvara

Hagyományos kukoricafosztás

2015. november 7. szombat

Márton nap a magyar hiedelemvilágban - rendezvény

2015. november 14. szombat

Karácsonyi előkészületek - műhelymunka

2015. december 12. - szombat

Luca napi vigadalom - rendezvény

 
Hagyományos Farsangi disznóölés Topolyán a Tájházban Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Aktuális rendezvények
Írta: Kovács László   
2015. január 29. csütörtök, 09:29

Hagyományos Farsangi disznóölés Topolyán a Tájházban

Az új év harmadik hétvégéjén a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat szervezésében hagyományos disznóölésre került sor a topolyai Tájház udvarán. A rendezvény előestéjén a disznóvágás előkészületei: hagymapucolás, késélesítés, alapos mosogatás közben anekdotázás, hagyományok felelevenítése történt magyarországi vendégeik társaságában. Másnap, - ezúttal nem elevenedett meg a régi szokás -, miszerint disznóvágáskor a szomszédság megtréfálja a háziakat és eldugja az állatot. A két böllér, Tóth József és Tóth Guba István a helyszínen egyetlen jól irányzott szúrással le is terítette 220 kilogrammos hízót. Ezt megelőzően jó házigazda módjára a szervezők pálinkával kínálták a szép számban megjelenő érdeklődőket és a vendégeket, természetesen a böllérek sem maradhattak ki a kóstolóból. Nagyapáti Társulat vendégei voltak Budapest XVII. kerület Rákosmente Önkormányzati képviselője és egyben Itthon Rákosmentén Egyesület vezetője Dr. Fachet Gergő és családja, továbbá Kiskunfélegyházáról az Amatőr Királyi Szakácsok: Bojtor Tibor és neje Makainé Szabó Marika. A böllérek a disznóölést követően a forrázást, vakarást, majd a szalmával való pörkölést végezték, ismertették meg a jelenlévőkkel. A disznóvágás folyamatának következő jelentős mozzanata volt a bontás, amely hagyományos módon, orjáról történt. Bontásra készülve a böllér felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy bontáskor minden jelenlévő állja körül az állatot, nevessen, hogy minél vastagabb legyen a szalonna. A reggeli készítés folyamatát Erdélyi László irányította. Reggelire sült vért, szalonnát és májat kínáltak a nagyszámú résztvevőnek, a vacsoránál pedig az asztalra orjaleves, kásás hurka, kolbász és pecsenye került. A múltban Topolyán az volt a szokás, hogy disznótorkor, ha szárma is került az asztalra, a böllér részére, annak megtréfálására, madarat vagy csutkadarabot csempésztek bele. A Társulat a rendezvénnyel szeretné felidézni a nagyapáink, dédapáink hagyományát, hogy tájunkon a falusi, tanyasi környezetben hogy is történt a disznóvágás amikor még családi ünnepnek számított a tor. Mért is? Mert tartósítani kellett a sonkát, kolbászt, szalonnát és részben a húst legalább aratásig. Természetesen fontos szempont a mai, rohanó világunkban, hogy legyen egy nap, amikor nosztalgiázunk, elbeszélgetünk a régi időkről, jelenről, egyszóval jól érezzük magunkat.

Kovács László

 
Disznóvágás hagyományőrzés és közösségteremtés céljából Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Rólunk írták
Írta: Kovács László   
2015. január 19. hétfő, 00:00

Disznóvágás hagyományőrzés és közösségteremtés céljából

Hagyományos disznóölés és disznótor zajlott Topolyán

 

 

Manapság már egyre kevésbé tekinti ünnepi alkalomnak a topolyai közösség a disznóvágást. A helyi Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat azonban népi hagyományaink éltetésére, továbbadására törekszik és immár hatodik alkalommal évadnyitó rendezvényükként szervez hagyományos disznóvágást, tudtuk meg Kovács Lászlótól, a társulat elnökétől, aki szombaton, a topolyai tájház udvarán zajlott rendezvényen nemcsak helybeli érdeklődőket és hagyományápoló csoportok tagjait, hanem Rákosmentéről érkező vendégeket és Kiskunfélegyházáról jött királyi szakácsokat is köszönthetett. Simon Julianna programkoordinátortól megtudtuk: a rendezvény előestéjén anekdotázás, hagyományok felelevenítése közben, magyarországi vendégeik társaságában zajlottak a disznóvágás előkészületei: hagymapucolás, késélesítés, alapos mosogatás. Másnap, miután ezúttal nem elevenedett meg a régi szokás, miszerint disznóvágáskor a szomszédság megtréfálja a háziakat és eldugja az állatot, a két böllér, Tóth József és Tóth Guba István a helyszínen egyetlen jól irányzott szúrással le is terítette a topolyai Toldi család által felajánlott 220 kilogrammos hízót. A böllérek a disznóölést követően a forrázást, vakarást, majd a szalmával való pörkölést végezték, ismertették meg a jelenlévőkkel. Ezúttal a böllér megtréfálása elmaradt: a szalma alá talicskát nem raktak a disznó helyett. A disznóvágás folyamatának következő jelentős mozzanata volt a bontás, amely Tóth József elmondása szerint hagyományos módon, orjáról történt. Bontásra készülve a böllér felhívta a jelenlévők, újságírók figyelmét is arra, hogy hasításkor minden jelenlévő állja körül az állatot, nevessen, hogy minél vastagabb legyen a szalonna. A reggeli készítés folyamatát Erdélyi László irányította. Reggelire sült vért, szalonnát és májat kínáltak a nagyszámú résztvevőnek, a vacsoránál pedig az asztalra kásás hurka, kolbász, pecsenye és orjaleves került. Vacsorakor ezúttal nem tálaltak fel töltött káposztát. A múltban Topolyán az volt a szokás, hogy disznótorkor, ha szárma is került az asztalra, a böllér részére, annak megtréfálására, madarat vagy csutkadarabot csempésztek bele. Simon Julianna lapunknak hangsúlyozta: a rendezvény befejeztével a már avas zsírból, valamint szalonnából, az abából kikerülő csontból szappant főznek majd, mint elődeink.

2015. január 19., 16:35

Szabó Anikó

 
Hagyományos kukoricafosztás a topolyai Tájházban Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Aktuális rendezvények
Írta: Kovács László   
2014. november 12. szerda, 16:39

Hagyományos kukoricafosztás a topolyai Tájházban

Szombaton, október 11-én már nyolcadik alkalommal került sor  hagyományos kukoricafosztásra a topolyai Tájházban, a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat szervezésében. Ideális időjárási viszonyok közepette,  népes közönség, a meghívott csoportok, a Nefelejcs, az Orhidea, a Tulipán kézimunkacsoport és a Bambi iskoláskor előtti Intézmény növendékei vettek részt. Kovács László, a Társulat elnöke nyitotta meg a rendezvényt.  Beszédében kifejtette a bemutató célját és jelentőségét. Fontosnak tartotta elmondani , hogy hajdan ez az őszi munka nagy jelentőséggel bírt, ugyanis a kukorica minden részét  betakarították, felhasználták. Itt most ezeknek a dolgoknak-munkáknak  csak egy részét tudjuk bemutatni.  Egy szárkúp is volt a csuhés kukorica rakás mellett. A megnyitó után a résztvevők a gyerekekkel együtt  fosztották a kukoricát . Ezt követően a csuhéból játékokat készítettek. A tök is az ősz jellegzetes terménye. Több mindent készítettek belőle a helyszínen. A különféle tökös kalácsot, a tökös lepényt otthon sütötték a szorgos kezű asszonyok, hiszen ez volt a belépőjük.  Az idősebb résztvevőkben felelevenedtek a gyerekkori őszi napok,  esték hangulata, a gyerekek viszont egy nagy élménnyel tértek haza. Így őrizzük hagyományainkat itt, közép-Bácskában, Topolyán.

 
Konferencia és kiállításmegnyitó Topolyán az I. világháború kitörésének centenáriumára Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Aktuális rendezvények
Írta: Kovács László   
2014. november 12. szerda, 16:37

„Mire a levelek lehullanak...”

Konferencia és kiállításmegnyitó Topolyán az I. világháború kitörésének centenáriumára

B.em

2014. október 27., 09:06 >> 2014. október 27., 20:09

Szombaton a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében egy nagyszabású rendezvény keretében emlékeztek meg az első világháborúról. A helyszínen megnyílt Az első világháború képekben és relikviákban című kiállítás, amely elsősorban a helyi Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, valamint a magyarországi Meritum Művelődési és Kulturális Közhasznú Egyesület kutatómunkájának eredménye, és a VMMI közreműködésével érkezett Topolyára.

A kiállítás az elkövetkező két hétben lesz megtekinthető

A nagyszámú érdeklődő előtt megtartott megnyitón Tomik Nimród, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület elnöke, Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere, valamint Szanka József, a Meritum munkatársa mondott köszöntőbeszédet. A kiállításon korabeli fotók, dokumentumok, kitüntetések láthatóak, valamint különböző felszerelések egy nyereg, katonacsizma, katonaláda és egy tengerészkard is, a teljesség igénye nélkül.

A megnyitó után kezdetét vette a tanácskozás, amelyen neves hazai és magyarországi történészek, helytörténészek ismertették kutatásaik eredményeit az első világháborúval kapcsolatban. Először a topolyai Nagy Tibor tartott előadást, amelyben a Monarchia és a Balkán viszonyát taglalta, még jóval a kiegyezés előtti időktől kezdődően, hisz a Habsburg Birodalom terjeszkedése a világpolitikai állapotok miatt csupán a Balkán-félsziget felé volt lehetséges. Azt is megtudtuk, hogy a Monarchia mi okból érdemelte ki az Európa nagy hálátlanja címet. Dr. Nagy Miklós Mihály nyugalmazott alezredes, térképész a most megjelent Magyarország az első világháborúban című hadtörténeti atlaszáról beszélt, előadását közérthető térképek segítségével tette még színesebbé, és kitért az elkészítésük során felmerült módszertani problémákra is. Murányi Gábor a szegedi Meritum Egyesület munkásságát ismertette, majd Szedlár Rudolf, a Bácsország folyóirat főszerkesztője felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy lapjuk megjelenési felületet biztosít azok számára, akik különböző történelmi és helytörténeti jellegű kutatásokkal foglalkoznak. A szünet után dr. Tóth István, a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársa ismertette Skrainka Frigyes gáztámadási mérnök fényképnaplóját. Skrainka több fronton is részt vett, és ezeket meg is örökítette, így láthattunk fényképeket a kiképzés folyamatáról, az elfoglalt Šabacról, az Isonzóról, és a képek által bepillantást nyerhettünk a katonák mindennapi életébe is. Molnár Tibor, a Zentai Történelmi Levéltár munkatársa sok éve foglalkozik veszteségkutatással, és a témával kapcsolatban több kötetet is megjelentetett, amelyben az első világháború zentai, valamint a magyarkanizsai és óbecsei község hősi halottaival foglalkozik, és megdöbbentő adatokkal szolgált a veszteségekről, mint megtudtuk ugyanis, a lakosság mintegy 3 százaléka katonaként hunyt el. A konferencia további részében a helytörténészek vették át a szót, Uri Ferenc az I. világháború kitöréséről értekezett; Csonti István doberdói ereklyéket mutatott be; Palatinus Aranka Muzslya, Tari László Zenta, Szedlár Rudolf pedig Csantavér történetének egy darabját villantotta fel.

Tomik Nimród újságírói kérdésre elmondta: a kerek évfordulók mindig fókuszba állítanak egy-egy történelmi eseményt vagy személyt. Így van ez alkalommal is, amikor is, korabeli kifejezéssel élve a nagy háború kitörésének centenáriumára emlékezünk. Úgy gondolom, hogy ez az esemény itt, Vajdaságban nincs kellőképpen felkutatva, és öt évünk áll rendelkezésre, hogy ezt megtegyük. Már eddig is megjelent és a következőkben is számos publikáció fog napvilágra kerülni a témával kapcsolatban, és ez a konferencia is azért jött létre, hogy emlékezzünk az áldozatokra, és minél jobban megismerjük a történéseket.

A rendezvény támogatói a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Topolya község önkormányzata, a Nemzeti Együttműködési Alap és a CI-FI Civil Központ.

A most megnyílt kiállítás két hétig lesz látható.

 

 
« ElsőElőző12345678KövetkezőUtolsó »

Oldal 1 / 8