Hírek a Vajdaság Ma oldalról

 • Várakozásra kell számítani a határátkelőkön Magyarország felé
  Várakozásra kell számítani a határátkelőkön Magyarország felé ...
 • Amerikai ügyvivő: Az Egyesült Államok szívesen együttműködik Magyarországgal a korrupció ellen
  Amerikai ügyvivő: Az Egyesült Államok szívesen együttműködik Magyarországgal a korrupció ellen ...
 • Maliban is megjelent az ebola
  Maliban is megjelent az ebola ...
 • Vučić: A kormány bátor intézkedéseket javasol a válság leküzdésére
  Vučić: A kormány bátor intézkedéseket javasol a válság leküzdésére ...
 • Orbán: Nem jelent nehéz terhet a magyar költségvetésre az új uniós klímavédelmi és energiastratégia
  Orbán: Nem jelent nehéz terhet a magyar költségvetésre az új uniós klímavédelmi és...					</div>
									</li>
							</ul>
		</td>
		</tr>
	</table>
					</div>
				</div>
			</div>
		</div>
	

</div>

<div id=
  
  VII. Nemzetközi és Kézműves Találkozó 2014 Topolya Nyomtatás E-mail
  FacebookIWIW megosztásTwitter
  Aktuális rendezvények
  Írta: Kovács László   
  2014. július 02. szerda, 07:53

  Az idén is megrendezésre került a nemzetközi íjász és kézműves találkozó a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat szervezésében a topolyai vásártéren.  A Sarlós boldogasszony ünnepéhez –a topolyai nagytemplom búcsúja-legközelebb eső hétvégén kerül megrendezésre.  Az idei  évben anyagiak hiányában szerényebb keretek között került sor a rendezvény megszervezésére, de annak ellenére sikeresnek tudható. Ideális időjárási körülmények és nagy érdeklődés mellett került rá sor. Már előző nap elkezdődött a tábor állítása, aznap reggel  pedig a kézművesek kirakodása. Kézművesek közül megjelentek többek között a cukrászok, fagylaltosok, mézeskalács készítők, kürtöskalács készítők, mézárus, bőrdíszműves, üvegfestő, gölöncsér, kosárfonó, könyvárus, gyékényes, hagyományos szappankészítő, kézimunkázó csoportok, fafaragók, díszvirágárus. Némely szakmát be is mutatták a közönségnek, mint a például a gölöncsérkedést, a szakajtókészítést, a kosárfonást. Művelődési csoportok műsoraival vette kezdetét a VII. Nemzetközi Íjász és Kézműves Találkozó, akik Bajsáról, Bácskossúthfalváról és Kelebiáról érkeztek. Ez után kezdődött az íjászok felvonulásával az íjász és haditorna bemutató. Ők Zentáról a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület, Kishegyesről a Bácsér Szabad Íjászklub és a Dévics Imre Szabad Alkotóműhely érkeztek. A tartalmas bemutató után következett a verseny a Tel Vilmos díj elnyerésért illetve egy másik helyszínen az érdeklődők kipróbálhatták az íjásztudományukat. Öt kategóriában hirdettek győztest két profi és három amatőr kategóriában. Volt lovaglási lehetőség is, aki akarta és bátorsága is volt kipróbálhatta milyen is megülni a lovat. A program a tűzzsonglőrök bemutatójával zárult, ami igen csak szép látványt nyújtott a közönségnek sötétedéskor szintén a zentaiak előadásában. Ezután következett a térzene jó magyar zene mellett lehetett szórakozni.  Egész nap jöttek mentek az emberek, mindenki megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő dolgot, dolgokat, ezer hét-nyolcszáz néző megfordult a rendezvény ideje alatt a téren. Először jár a rendezvényen a Körösladányi küldöttség a Székelyföld Szerelmesei Egyesület tagjai, nekik is tetszett a rendezvény.

  Másnap június 29-én vasárnap délután, Éhn Jószef A Társaság a Kárpát-medence Magyarságáért egyesület elnöke, a Társulat és a VMDP tagjai már hagyományosan megkoszorúzták Cserepesen (Backi Sokolac) a székely sírok emlékművét.  A cserepesi temetőben huszonhat székely nyugszik kik 1941-1944 között haltak el.

   
  Topolyai Tell Vilmosokat avattak Nyomtatás E-mail
  FacebookIWIW megosztásTwitter
  Rólunk írták
  Írta: Sípos Gábor   
  2014. július 01. kedd, 00:00

  Topolyai Tell Vilmosokat avattak

  Hagyományos, maradandó értékeket közvetítenek – A VII. Nemzetközi Íjász- és Kézműves-találkozón Topolyán

  Szabó Anikó

  2014. július 1., 15:30

   

  Ismerkedés középkori harctechnikákkal és harci kellékekkel

  Ismerkedés középkori harctechnikákkal és harci kellékekkel

  Mindig szerettem »alkotni«, de most megtaláltam azt, amiben kiteljesedhetek. (…) Először csak úgy indult, hogy készítettem néhány szappant a családom részére, majd lecseréltem a mosószert, tusfürdőt, sampont, mosogatószert, kozmetikumokat. Mára eljutottunk oda, hogy csak természetes növényi zsiradékból, olajból előállított, saját készítésű kozmetikumokat, tisztítószereket használunk. (…) Jóleső érzés környezettudatosan élni.”

  A topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat szervezésében, a VMDP ifjúsági tagozata védnöksége alatt, a hagyományosan Sarlós Boldogasszony napja köré szerveződő, július 2-ához, a topolyai nagytemplom búcsújához legközelebb eső hétvégén tartandó íjász- és kézműves-találkozó központi eseményén, annak egyik kézművesstandjánál ismerkedhettünk meg a fenti gondolatokkal. AHengi-szappan elnevezésű vállalkozás megálmodója, vezetője, Horváth Helga mondanivalóját édesanyja, a magyarországi Kelebiáról érkező Horváth Zoltánné osztotta meg lapunkkal, aki – mint azt a kecsketejalapú, illetve glicerines szappanokat felvonultató standjánál elárulta – a kézműves-tevékenységén keresztül, a természethez, a természetes anyagokhoz való közeledése során maga is értékes, szellemiségében, lelkületében gazdag élethozadékokkal gyarapodott. Horváth Zoltánné a VII. Nemzetközi Íjász- és Kézműves-találkozón nemcsak mint kézműves volt jelen, hanem a Kelebiai Nyugdíjas-egyesület más tagjaival együtt a találkozó kulturális műsora perceiben a 2011 óta általa vezetett tánccsoport előadásában bemutatott kalocsai karikázó színpadra vitelében is szerepet vállalt.

  A művelődési műsor nyitóperceiben Sípos Piroska, a Nagyapáti vezetőségi tagja üdvözölte az egybegyűlteket és a kulturális értékek közreadóit a topolyai vásártéren megtartott eseményen. Az utóbbiak ezúttal a kelebiaiakon kívül Bajsáról és Bácskossuthfalváról érkeztek. Bajsáról a Testvériség Művelődési Egyesület Csalogány népdalköre, Bácskossuthfalváról pedig az Ady Endre ME vegyes kórusa és Nosztalgia tánccsoportja mutatkozott be a rendezvényen.

  Beszélgetőpartnerünk, Horváth Zoltánnéék standja mellett árusítással egybekötött kiállításukkal régi, népi mesterségek: többek között a gölöncsér-, a fafaragó-, a kosárfonó-mesterség, a bőrdíszművesség és az üvegfestés művelői is szolgáltattak látnivalót a közönségnek, de hagyományos íjak, papírból font kosárkák, gyöngyfűzéssel és -szövéssel, valamint más technikákkal készült ékszerek is szerepeltek a kézműves-kirakodóvásáron. Az idén három helyszínen folyt kézművesek által szervezett oktatás: a zentagunarasi Dzsunya Vladimir gyékényszakajtó-készítést tanított, Bodor Katalin a papírkosárfonás ismereteit oktatta, a kishegyesi Dévics Imre Szabad Alkotóműhely tagjai pedig a gölöncsérkedést népszerűsítették.

  A programsorozat egyik leglátványosabb, legnépszerűbb része ezúttal is az íjász- és haditorna-bemutató volt. A helyszínen kialakított alkalmi kiállítás, bemutató keretében mindenekelőtt harcászati kellékek és kínzóeszközök sorakoztak fel, tábort rendeztek be, annak hangulatát idézték fel. Ezúttal is nagy sikere volt a középkori harctechnikák és taktikai harci modellek ismertetésének, íjászbemutatóknak, lovagi tornák, középkori táncok közreadásának, amelynek szemtanúi lehettünk a Derkovity Anetta topolyai íjász, haditornász, történelem szakos egyetemi hallgató által szervezett látványos bemutatókon. A nem mindennapi látnivalókat az idei évben a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tagjainak köszönhettük, az íjjal való barátkozást a kishegyesi Bácsér Szabad Íjászklub tagjai segítették. Ők koordinálták ugyanis az idei évben újdonságként szervezett, a Topolyai Tell Vilmos-cím megszerzésért folyó íjászversenyt. Az ügyességi versenyen való részvétellel vállalkozó szellemű amatőr és profi íjászok is megküzdhettek a Topolyai Tell Vilmos-címért. Az amatőr fiúgyermekek mezőnyében Valtner Hunor, a lányok között Csúzdi Csenge jeleskedett, a felnőtt amatőrök közül pedig Erdélyi Éva viselheti egy éven keresztül a Topolyai Tell Vilmos-címet. A gyermek profi kategóriában első lett Tóth Márk, a felnőtt profik között pedig Mengyán Zoltán.

  Koszorúzás Cserepesen

  Idén is a cserepesi temetőben 2007-ben avatott, e Topolya községi faluban 1941 és 1945 között élt, elhunyt bukovinai székelyek emlékére állított emlékmű megkoszorúzása képezte a VII. Nemzetközi Íjász- és Kézműves-találkozó záróakkordját. Mostohán bánt a történelem azzal a maroknyi székellyel, akik 1941-ben, az akkori magyar kormány rendelete alapján házat kaptak a Topolya melletti Cserepesen, mai nevén Bački Sokolacon. A népcsoport tagjai e bácskai településről 1945-ben a partizánok elől menekültek Magyarországra. A cserepesi otthonaikban töltött időszakban huszonhatan haltak meg természetes halállal, s nekik állíttatott emlékművet a helyi temetőben a topolyai önkormányzat támogatásával a cserepesi helyi közösség. Június 29-én, vasárnap délután a helyszínen a székely himnusz eléneklése után Éhn József, a Kárpát-medence Magyarságáért elnevezésű civil szervezet elnöke, továbbá a VMDP és a Nagyapáti társulat vezetőségi tagjai emlékeztek a kegyelet virágainak elhelyezésével, gyertyagyújtással, imával.

   
  Hagyományos szappanfőzés - Műhelymunka Nyomtatás E-mail
  FacebookIWIW megosztásTwitter
  Aktuális rendezvények
  Írta: Kovács László   
  2014. június 28. szombat, 07:48

  2014.június 14.

  A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat tagjai a topolyai tájház udvarának nyári, műhelymunka keretében a hagyományos szappanfőzés menetét ismertették és mutatták be hagyományos technikával. A főzés több órás folyamat volt. Régen mindent felhasználtak így az avas szalonnát, zsírt, hájat, ami a szappan alapanyaga, zsírszóda hozzáadásával, megfelelő arányban szappant főztek belőle. Mikor kifőtt a szappan leszedték a folyékony anyagot és formába öntötték, ami több nap alatt keményedik meg annyira, hogy szabdalni lehessen illetve a formából kiszedni. A főzés alkalmával megmaradt maros lé a lúg, amit valamikor a rongy pokrócok mosásánál használtak. A házi szappan ma is a legmegfelelőbb tisztítószer a ruhán keletkezett kellemetlen foltok eltávolítására.

   
  Szövetségi kiállítás Bácsfeketehegyen Nyomtatás E-mail
  FacebookIWIW megosztásTwitter
  Aktuális rendezvények
  Írta: Kovács László   
  2014. június 28. szombat, 07:45

  2014.júnus 20-tól 23-ig

  A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat hagyományosan ez évben is részt vett a Vajdasági Kézimunka Kedvellők Szövetségének Nemzetkőzi kiállításán amit XVI. alkalommal szervezték meg, ezúttal Bácsfeketehegyen, június 20-tól 23-ig.A társulat felnőtt kategóriában és gyermek kategóriában is képviseltette magát. Mindkét kategóriában harminc szeméjjel, személyenként két-két munkával. Valamint határon túlról a kelebiai kézimunkázók mint a Nagyapáti partnerszervezete. Mindhárom kategória serleggel tért haza a XVI. Nemzetközi kiállításról.

   
  Nagyapáti vándorkiállitása Tornyoson Nyomtatás E-mail
  FacebookIWIW megosztásTwitter
  Aktuális rendezvények
  Írta: Kovács László   
  2014. május 18. vasárnap, 07:38

  A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat Bencsik Katalin Könyvtáros meghívására vitte el anyák napi kiállítását Tornyosra. A kézimunkázó asszonyaink nem csak a munkáikat állították ki, hanem a régi nagyanyáink hagyatékából ránk maradt munkákat is. A kiállítás anyagát képezték a száz éves múltra vissza tekintőfehér hímzések, színes hímzések, különféle falvédők, konyhai és tisztaszobai, szőttesek, cserépedények. Az elődeink mély vallásosságát ábrázoló feszület, a bejárati ajtónál lévő szenteltvíztartó és a házi áldás. A kiállitás 2014.május 13-án nyílt és 27-ig tekinthető meg a tornyosi könyvtárban. A Nagyapáti Társulatot elnöke Kovács László mutatta be, a kiállítás anyagáról Simon Julianna koordinátor mondott ismertetőt és Curnovity Erzsébet programtervező. A látogatok között minden korosztály képviseltette magát, a nyugdíjasok az aktív kézimunkázók és a kisiskolások is.

   
  « ElsőElőző1234567KövetkezőUtolsó »

  Oldal 1 / 7