Hagyományos kukoricafosztás a topolyai Tájházban Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Aktuális rendezvények
Írta: Kovács László   
2014. november 12. szerda, 16:39

Hagyományos kukoricafosztás a topolyai Tájházban

Szombaton, október 11-én már nyolcadik alkalommal került sor  hagyományos kukoricafosztásra a topolyai Tájházban, a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat szervezésében. Ideális időjárási viszonyok közepette,  népes közönség, a meghívott csoportok, a Nefelejcs, az Orhidea, a Tulipán kézimunkacsoport és a Bambi iskoláskor előtti Intézmény növendékei vettek részt. Kovács László, a Társulat elnöke nyitotta meg a rendezvényt.  Beszédében kifejtette a bemutató célját és jelentőségét. Fontosnak tartotta elmondani , hogy hajdan ez az őszi munka nagy jelentőséggel bírt, ugyanis a kukorica minden részét  betakarították, felhasználták. Itt most ezeknek a dolgoknak-munkáknak  csak egy részét tudjuk bemutatni.  Egy szárkúp is volt a csuhés kukorica rakás mellett. A megnyitó után a résztvevők a gyerekekkel együtt  fosztották a kukoricát . Ezt követően a csuhéból játékokat készítettek. A tök is az ősz jellegzetes terménye. Több mindent készítettek belőle a helyszínen. A különféle tökös kalácsot, a tökös lepényt otthon sütötték a szorgos kezű asszonyok, hiszen ez volt a belépőjük.  Az idősebb résztvevőkben felelevenedtek a gyerekkori őszi napok,  esték hangulata, a gyerekek viszont egy nagy élménnyel tértek haza. Így őrizzük hagyományainkat itt, közép-Bácskában, Topolyán.

 
Konferencia és kiállításmegnyitó Topolyán az I. világháború kitörésének centenáriumára Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Aktuális rendezvények
Írta: Kovács László   
2014. november 12. szerda, 16:37

„Mire a levelek lehullanak...”

Konferencia és kiállításmegnyitó Topolyán az I. világháború kitörésének centenáriumára

B.em

2014. október 27., 09:06 >> 2014. október 27., 20:09

Szombaton a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében egy nagyszabású rendezvény keretében emlékeztek meg az első világháborúról. A helyszínen megnyílt Az első világháború képekben és relikviákban című kiállítás, amely elsősorban a helyi Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, valamint a magyarországi Meritum Művelődési és Kulturális Közhasznú Egyesület kutatómunkájának eredménye, és a VMMI közreműködésével érkezett Topolyára.

A kiállítás az elkövetkező két hétben lesz megtekinthető

A nagyszámú érdeklődő előtt megtartott megnyitón Tomik Nimród, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület elnöke, Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere, valamint Szanka József, a Meritum munkatársa mondott köszöntőbeszédet. A kiállításon korabeli fotók, dokumentumok, kitüntetések láthatóak, valamint különböző felszerelések egy nyereg, katonacsizma, katonaláda és egy tengerészkard is, a teljesség igénye nélkül.

A megnyitó után kezdetét vette a tanácskozás, amelyen neves hazai és magyarországi történészek, helytörténészek ismertették kutatásaik eredményeit az első világháborúval kapcsolatban. Először a topolyai Nagy Tibor tartott előadást, amelyben a Monarchia és a Balkán viszonyát taglalta, még jóval a kiegyezés előtti időktől kezdődően, hisz a Habsburg Birodalom terjeszkedése a világpolitikai állapotok miatt csupán a Balkán-félsziget felé volt lehetséges. Azt is megtudtuk, hogy a Monarchia mi okból érdemelte ki az Európa nagy hálátlanja címet. Dr. Nagy Miklós Mihály nyugalmazott alezredes, térképész a most megjelent Magyarország az első világháborúban című hadtörténeti atlaszáról beszélt, előadását közérthető térképek segítségével tette még színesebbé, és kitért az elkészítésük során felmerült módszertani problémákra is. Murányi Gábor a szegedi Meritum Egyesület munkásságát ismertette, majd Szedlár Rudolf, a Bácsország folyóirat főszerkesztője felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy lapjuk megjelenési felületet biztosít azok számára, akik különböző történelmi és helytörténeti jellegű kutatásokkal foglalkoznak. A szünet után dr. Tóth István, a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársa ismertette Skrainka Frigyes gáztámadási mérnök fényképnaplóját. Skrainka több fronton is részt vett, és ezeket meg is örökítette, így láthattunk fényképeket a kiképzés folyamatáról, az elfoglalt Šabacról, az Isonzóról, és a képek által bepillantást nyerhettünk a katonák mindennapi életébe is. Molnár Tibor, a Zentai Történelmi Levéltár munkatársa sok éve foglalkozik veszteségkutatással, és a témával kapcsolatban több kötetet is megjelentetett, amelyben az első világháború zentai, valamint a magyarkanizsai és óbecsei község hősi halottaival foglalkozik, és megdöbbentő adatokkal szolgált a veszteségekről, mint megtudtuk ugyanis, a lakosság mintegy 3 százaléka katonaként hunyt el. A konferencia további részében a helytörténészek vették át a szót, Uri Ferenc az I. világháború kitöréséről értekezett; Csonti István doberdói ereklyéket mutatott be; Palatinus Aranka Muzslya, Tari László Zenta, Szedlár Rudolf pedig Csantavér történetének egy darabját villantotta fel.

Tomik Nimród újságírói kérdésre elmondta: a kerek évfordulók mindig fókuszba állítanak egy-egy történelmi eseményt vagy személyt. Így van ez alkalommal is, amikor is, korabeli kifejezéssel élve a nagy háború kitörésének centenáriumára emlékezünk. Úgy gondolom, hogy ez az esemény itt, Vajdaságban nincs kellőképpen felkutatva, és öt évünk áll rendelkezésre, hogy ezt megtegyük. Már eddig is megjelent és a következőkben is számos publikáció fog napvilágra kerülni a témával kapcsolatban, és ez a konferencia is azért jött létre, hogy emlékezzünk az áldozatokra, és minél jobban megismerjük a történéseket.

A rendezvény támogatói a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Topolya község önkormányzata, a Nemzeti Együttműködési Alap és a CI-FI Civil Központ.

A most megnyílt kiállítás két hétig lesz látható.

 

 
,,Mire a levelek lehullanak…,, Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Aktuális rendezvények
Írta: Kovács László   
2014. november 12. szerda, 16:33
A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat , és a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület,  a szegedi Meritum Művelődési és Kulturális Közhasznú Egyesület bevonásával, szervezett nagyszabású rendezvényt Topolyán a Művelődési Ház kiállítótermében az I. világháború kitörésének 100.  évfordulója alkalmából.

Az I. világháborús képeket és emléktárgyakat a Nagyapáti Társulat tagjai gyűjtötték Topolyáról és környékéről. A szegediek kutatásaik eredményét tablók ábrázolják. A kiállítást Szanka József, a szegedi Meritum munkatársa nyitotta meg. Beszédében dicsérte a gyűjtők munkáját és további gyűjtésre buzdított.  A délvidéki előadók mellett a konferencián részt vettek magyarországi előadók is.  A konferencia és a kiállítás méltó emléket állított az első világháborúban részt vett katonáknak.

Kovács László

 
VII. Nemzetközi és Kézműves Találkozó 2014 Topolya Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Aktuális rendezvények
Írta: Kovács László   
2014. július 02. szerda, 07:53

Az idén is megrendezésre került a nemzetközi íjász és kézműves találkozó a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat szervezésében a topolyai vásártéren.  A Sarlós boldogasszony ünnepéhez –a topolyai nagytemplom búcsúja-legközelebb eső hétvégén kerül megrendezésre.  Az idei  évben anyagiak hiányában szerényebb keretek között került sor a rendezvény megszervezésére, de annak ellenére sikeresnek tudható. Ideális időjárási körülmények és nagy érdeklődés mellett került rá sor. Már előző nap elkezdődött a tábor állítása, aznap reggel  pedig a kézművesek kirakodása. Kézművesek közül megjelentek többek között a cukrászok, fagylaltosok, mézeskalács készítők, kürtöskalács készítők, mézárus, bőrdíszműves, üvegfestő, gölöncsér, kosárfonó, könyvárus, gyékényes, hagyományos szappankészítő, kézimunkázó csoportok, fafaragók, díszvirágárus. Némely szakmát be is mutatták a közönségnek, mint a például a gölöncsérkedést, a szakajtókészítést, a kosárfonást. Művelődési csoportok műsoraival vette kezdetét a VII. Nemzetközi Íjász és Kézműves Találkozó, akik Bajsáról, Bácskossúthfalváról és Kelebiáról érkeztek. Ez után kezdődött az íjászok felvonulásával az íjász és haditorna bemutató. Ők Zentáról a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület, Kishegyesről a Bácsér Szabad Íjászklub és a Dévics Imre Szabad Alkotóműhely érkeztek. A tartalmas bemutató után következett a verseny a Tel Vilmos díj elnyerésért illetve egy másik helyszínen az érdeklődők kipróbálhatták az íjásztudományukat. Öt kategóriában hirdettek győztest két profi és három amatőr kategóriában. Volt lovaglási lehetőség is, aki akarta és bátorsága is volt kipróbálhatta milyen is megülni a lovat. A program a tűzzsonglőrök bemutatójával zárult, ami igen csak szép látványt nyújtott a közönségnek sötétedéskor szintén a zentaiak előadásában. Ezután következett a térzene jó magyar zene mellett lehetett szórakozni.  Egész nap jöttek mentek az emberek, mindenki megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő dolgot, dolgokat, ezer hét-nyolcszáz néző megfordult a rendezvény ideje alatt a téren. Először jár a rendezvényen a Körösladányi küldöttség a Székelyföld Szerelmesei Egyesület tagjai, nekik is tetszett a rendezvény.

Másnap június 29-én vasárnap délután, Éhn Jószef A Társaság a Kárpát-medence Magyarságáért egyesület elnöke, a Társulat és a VMDP tagjai már hagyományosan megkoszorúzták Cserepesen (Backi Sokolac) a székely sírok emlékművét.  A cserepesi temetőben huszonhat székely nyugszik kik 1941-1944 között haltak el.

 
Topolyai Tell Vilmosokat avattak Nyomtatás E-mail
FacebookIWIW megosztásTwitter
Rólunk írták
Írta: Sípos Gábor   
2014. július 01. kedd, 00:00

Topolyai Tell Vilmosokat avattak

Hagyományos, maradandó értékeket közvetítenek – A VII. Nemzetközi Íjász- és Kézműves-találkozón Topolyán

Szabó Anikó

2014. július 1., 15:30

 

Ismerkedés középkori harctechnikákkal és harci kellékekkel

Ismerkedés középkori harctechnikákkal és harci kellékekkel

Mindig szerettem »alkotni«, de most megtaláltam azt, amiben kiteljesedhetek. (…) Először csak úgy indult, hogy készítettem néhány szappant a családom részére, majd lecseréltem a mosószert, tusfürdőt, sampont, mosogatószert, kozmetikumokat. Mára eljutottunk oda, hogy csak természetes növényi zsiradékból, olajból előállított, saját készítésű kozmetikumokat, tisztítószereket használunk. (…) Jóleső érzés környezettudatosan élni.”

A topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat szervezésében, a VMDP ifjúsági tagozata védnöksége alatt, a hagyományosan Sarlós Boldogasszony napja köré szerveződő, július 2-ához, a topolyai nagytemplom búcsújához legközelebb eső hétvégén tartandó íjász- és kézműves-találkozó központi eseményén, annak egyik kézművesstandjánál ismerkedhettünk meg a fenti gondolatokkal. AHengi-szappan elnevezésű vállalkozás megálmodója, vezetője, Horváth Helga mondanivalóját édesanyja, a magyarországi Kelebiáról érkező Horváth Zoltánné osztotta meg lapunkkal, aki – mint azt a kecsketejalapú, illetve glicerines szappanokat felvonultató standjánál elárulta – a kézműves-tevékenységén keresztül, a természethez, a természetes anyagokhoz való közeledése során maga is értékes, szellemiségében, lelkületében gazdag élethozadékokkal gyarapodott. Horváth Zoltánné a VII. Nemzetközi Íjász- és Kézműves-találkozón nemcsak mint kézműves volt jelen, hanem a Kelebiai Nyugdíjas-egyesület más tagjaival együtt a találkozó kulturális műsora perceiben a 2011 óta általa vezetett tánccsoport előadásában bemutatott kalocsai karikázó színpadra vitelében is szerepet vállalt.

A művelődési műsor nyitóperceiben Sípos Piroska, a Nagyapáti vezetőségi tagja üdvözölte az egybegyűlteket és a kulturális értékek közreadóit a topolyai vásártéren megtartott eseményen. Az utóbbiak ezúttal a kelebiaiakon kívül Bajsáról és Bácskossuthfalváról érkeztek. Bajsáról a Testvériség Művelődési Egyesület Csalogány népdalköre, Bácskossuthfalváról pedig az Ady Endre ME vegyes kórusa és Nosztalgia tánccsoportja mutatkozott be a rendezvényen.

Beszélgetőpartnerünk, Horváth Zoltánnéék standja mellett árusítással egybekötött kiállításukkal régi, népi mesterségek: többek között a gölöncsér-, a fafaragó-, a kosárfonó-mesterség, a bőrdíszművesség és az üvegfestés művelői is szolgáltattak látnivalót a közönségnek, de hagyományos íjak, papírból font kosárkák, gyöngyfűzéssel és -szövéssel, valamint más technikákkal készült ékszerek is szerepeltek a kézműves-kirakodóvásáron. Az idén három helyszínen folyt kézművesek által szervezett oktatás: a zentagunarasi Dzsunya Vladimir gyékényszakajtó-készítést tanított, Bodor Katalin a papírkosárfonás ismereteit oktatta, a kishegyesi Dévics Imre Szabad Alkotóműhely tagjai pedig a gölöncsérkedést népszerűsítették.

A programsorozat egyik leglátványosabb, legnépszerűbb része ezúttal is az íjász- és haditorna-bemutató volt. A helyszínen kialakított alkalmi kiállítás, bemutató keretében mindenekelőtt harcászati kellékek és kínzóeszközök sorakoztak fel, tábort rendeztek be, annak hangulatát idézték fel. Ezúttal is nagy sikere volt a középkori harctechnikák és taktikai harci modellek ismertetésének, íjászbemutatóknak, lovagi tornák, középkori táncok közreadásának, amelynek szemtanúi lehettünk a Derkovity Anetta topolyai íjász, haditornász, történelem szakos egyetemi hallgató által szervezett látványos bemutatókon. A nem mindennapi látnivalókat az idei évben a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tagjainak köszönhettük, az íjjal való barátkozást a kishegyesi Bácsér Szabad Íjászklub tagjai segítették. Ők koordinálták ugyanis az idei évben újdonságként szervezett, a Topolyai Tell Vilmos-cím megszerzésért folyó íjászversenyt. Az ügyességi versenyen való részvétellel vállalkozó szellemű amatőr és profi íjászok is megküzdhettek a Topolyai Tell Vilmos-címért. Az amatőr fiúgyermekek mezőnyében Valtner Hunor, a lányok között Csúzdi Csenge jeleskedett, a felnőtt amatőrök közül pedig Erdélyi Éva viselheti egy éven keresztül a Topolyai Tell Vilmos-címet. A gyermek profi kategóriában első lett Tóth Márk, a felnőtt profik között pedig Mengyán Zoltán.

Koszorúzás Cserepesen

Idén is a cserepesi temetőben 2007-ben avatott, e Topolya községi faluban 1941 és 1945 között élt, elhunyt bukovinai székelyek emlékére állított emlékmű megkoszorúzása képezte a VII. Nemzetközi Íjász- és Kézműves-találkozó záróakkordját. Mostohán bánt a történelem azzal a maroknyi székellyel, akik 1941-ben, az akkori magyar kormány rendelete alapján házat kaptak a Topolya melletti Cserepesen, mai nevén Bački Sokolacon. A népcsoport tagjai e bácskai településről 1945-ben a partizánok elől menekültek Magyarországra. A cserepesi otthonaikban töltött időszakban huszonhatan haltak meg természetes halállal, s nekik állíttatott emlékművet a helyi temetőben a topolyai önkormányzat támogatásával a cserepesi helyi közösség. Június 29-én, vasárnap délután a helyszínen a székely himnusz eléneklése után Éhn József, a Kárpát-medence Magyarságáért elnevezésű civil szervezet elnöke, továbbá a VMDP és a Nagyapáti társulat vezetőségi tagjai emlékeztek a kegyelet virágainak elhelyezésével, gyertyagyújtással, imával.

 
« ElsőElőző12345678KövetkezőUtolsó »

Oldal 1 / 8